In gesprek met

Joop Litjens

In 1995 begon Joop Litjens met het telen van zijn eerste venkel. Nadat hij drie jaar eerder het bedrijf van zijn ouders overnam die in de akkerbouw zaten en varkens hielden. Hij wilde altijd al agro-ondernemer worden. In het tuinbouwbedrijf van zijn ouders zag hij kansen en doorgroeimogelijkheden. Venkel is een klein gewas waarin je je volgens Joop kunt onderscheiden. Nu is hij eigenaar van Litjens Venkel en heeft hij 65ha grond waarop hij deze groente verbouwd.


Wat is het allermooiste aan de venkel?

“Het is een mooi gewas om te zien en te ruiken. De geur vind ik heerlijk en natuurlijk is het ook lekker om te eten. Voor mij als teler is het een genot om naar een veld vol met venkel te kijken. En omdat het een klein gewas is, past het telen van venkel goed bij mijn werk- en denkwijze.”

Hoe eet jij de venkel het liefst?

“Ik vind het heerlijk om venkel te roerbakken, zoals je dat ook doet met andere groeten. Een venkel past daar heel goed bij. Dat wordt vaak door mensen vergeten, maar is zeker een aanrader. Daarnaast is de venkel heerlijk om gewoon te koken, zoals je ook met een bloemkool doet. Een lekker stuk vlees of vis erbij en je gerecht is af.”

Wat is jouw uitdaging in de teelt?

“Venkel is een zeer stressgevoelige plant. Een schone en gezonde venkel telen door hem zo min mogelijk stressmomenten te geven, is voor mij de uitdaging. Een gevolg van veel stress zou kunnen zijn dat de groei stopt of dat de venkel gaat schieten. Dit betekent dat de venkel bloem wil gaan maken en dan gaat de bol verloren.

Stressmomenten kunnen ontstaan door extreem weer; heel warm of juist koud. Hier hebben we helaas geen invloed op, maar we kunnen er wel voor zorgen dat er verder zo weinig mogelijk stressmomenten zijn door een goede bodembereiding en beregening bij hete dagen. Ook wil ik samen met Fossa Eugenia voor zoveel mogelijk continuïteit zorgen, zodat wij onze klanten altijd kunnen bedienen.”

Hoe vers koken jullie thuis?

“Thuis houden wij van simpel eten, maar wel altijd vers. We halen veel bij andere groenteboeren, behalve de venkel natuurlijk. We maken geen culinaire hoogstandjes, maar houden het eenvoudig, puur en goed.”

Joop Litjens