In gesprek met

Jelle van Dijck

Als kind ging Jelle van Dijck al met zijn ouders mee het veld op en hielp hij waar hij kon. Vanaf zijn dertiende werkt hij in de tuinbouw. Hij begon bij een tomatenteler en vulde dit aan met door in de weekenden en vakanties in het bedrijf van zijn vader en diens compagnon te werken. In 2016 startte zijn vader plus de compagnon het slabedrijf Siberia. Hier werkt Jelle sinds hij in 2017 afstudeerde.


Wat is het allermooiste aan sla?

“We telen het hele jaar door sla op water. Dit betekent dat we de sla in afbreekbare potjes zaaien die gevuld zijn met potgrond. Deze potjes komen in een teeltgoot te staan waar water met voedingstoffen doorheen stroomt. Door op deze manier te telen, kunnen we het hele jaar door een goede kwaliteit garanderen. De producten blijven langer vers, omdat we de groeiomstandigheden beter kunnen beheersen. In een kas kun je namelijk het klimaat beter sturen. Wanneer het te warm is, zetten we de ramen open. Is het te koud? Dan verwarmen we de kas. Sommige slasoorten worden met kluit verkocht. Hierdoor zijn ze langer houdbaar en altijd van goede kwaliteit.”

Hoe eet jij jouw sla het liefst?

“Meestal eet ik sla als bijgerecht. Het liefst gebruik ik dan multicolorsla. Als je deze snijdt, heb je meteen een gemengde salade van drie verschillende soorten sla. Wanneer ik een maaltijdsalade maak, doe ik er meestal kip, appel, komkommer en cherrytomaten bij.”

Wat is jouw uitdaging in de teelt?

“We willen de productie altijd zo hoog mogelijk houden. We proberen daarom ieder jaar zoveel mogelijk kroppen sla te oogsten. Dit doen we door de slaplanten genoeg ruimte te geven om te groeien. We planten de sla twee keer over naar een andere goot. Naast het overplanten, gaan de teeltgoten ook nog eens automatisch verder uit elkaar staan. De productie zo hoog mogelijk houden is belangrijk, maar constant een goede kwaliteit leveren staat bij ons bovenaan.”

Hoe vers kook jij thuis?

“Ik probeer zoveel mogelijk van mijn eigen producten te eten; verser kan niet. Maar als ik dan toch eens andere producten eet, kies ik altijd voor regionaal geproduceerde producten.”

 

Bron: MijnKeukentuintje.nl

Jesse van Dijck