In gesprek met

Eric Geurts

Het kweken van tomaten is Eric Geurts met de paplepel ingegoten. In de jaren zestig werd Kwekerij Geurts opgericht door zijn ouders. Zij kweekten toen  augurken, chrysanten en later ook sla en tomaten in hun kas. Daarnaast hielden ze varkens. Na zijn opleiding ging Eric in het bedrijf weren. Ze stopten met het houden van varkens en richtten zich volledig op de tomatenteelt. In het begin waren dit losse tomaten, maar later volgden de trostomaten. Die tot op de dag van vandaag nog steeds door Eric worden geteeld.

Wat vind je het allermooiste aan tomaten?

“Ik kan er enorm van genieten als alle tomatenplanten er goed bij staan. Hiermee bedoel ik dat ze vol in het gewas zijn; de kop van de plant fris groen en mooie rode trossen tomaten. Dan vind ik onze teelt op zijn mooist.”

Hoe eet jij jouw tomaat het liefst?

“Het allerliefst eet ik de tomaat zo van de plant. Maar een tomaat is ontzettend veelzijdig. Denk aan een heerlijke verse tomatensoep. Die eten we bijna elke week. Ik snijd de tomaat in vieren, kook ze in het water en draai ze vervolgens door de passe vite. Voeg een bouillonblokje, de soepgroente en gehaktballetjes toe en je hebt een perfecte tomatensoep.

Daarnaast is tomaat natuurlijk ook lekker op een boterham met kaas en pesto. De echte fijnproever maakt deze boterham nog heel even warm zodat de kaas lekker smelt. En ook de klassieke caprese mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken.

Mijn laatste tip: leg de tomaat eens op de barbecue! Snijd de tomaat in plakjes, leg ze in een aluminium schaaltje met olie en Italiaanse kruiden en grillen maar. Je kunt eindeloos variëren met een gezonde tomaat.”

Wat is jouw uitdaging in de teelt?

“Onze uitdaging is een gezonde teelt. Dit doen we door de tomaten vrij van ziektes en plagen te houden. Hierdoor kunnen wij ze in het seizoen dagelijks oogsten en worden ze dagvers verkocht door Fossa Eugenia.”

Hoe vers kook jij thuis?

“Wij koken thuis altijd vers en halen onze groenten bij de groenteboer. Bijna iedere dag eten wij warme én koude seizoensgroenten bij alle maaltijden.”

Eric Geurts