Trostomaten

Sinds de tweede helft van de jaren ’90 heeft de Nederlandse tomatenteelt een revolutie doorgemaakt. Een moderne manier van telen op grote arealen, biologische gewasbescherming en vooral een grote hoeveelheid nieuwe, hoogwaardige variëteiten. De trostomaat geldt nog steeds als het paradepaardje van deze revolutie.

Doorslaggevend voor de selectie van geteelde soorten is niet de opbrengst per meter, maar vooral de zogeheten ‘interne waarde’. De trostomaten van Fossa Eugenia hebben een mooie donkerrode kleur en een uitgebalanceerde zoet/zuur-verhouding. Bovendien zijn ze stevig en sappig en hebben ze een aanmerkelijk harder en daardoor minder taaie schil.

Gebruik

De toepassingsmogelijkheden van tomaten zijn talrijk. Rauw kun je er heerlijke salades mee maken, ze zijn lekker als tussendoortje of zelfs als borrelhapje. Tomaat is een populair ingrediënt voor soepen, sauzen en warme bereidingen. Naast vitamine C, bevatten veel tomaten ook lycopeen.

Bewaren

Bewaar tomaten niet in de koelkast, dit verstoort het narijpingsproces. Bij een temperatuur van 12 °C zijn tomaten tot een week houdbaar.

Beschikbaarheid

April t/m november