Spitskool

Spitskool is net als witte en rode kool een sluitkool. Deze naam dankt de spitskool aan de gesloten buitenbladeren bovenaan een korte dikke stengel. De spitskool vindt zijn oorsprong vermoedelijk in het Middellandse zeegebied, maar al vijfduizend jaar wordt de kool op grote schaal gekweekt in de hele wereld. Officieel is spitskool een zomerkool omdat deze voornamelijk in de maanden juni, juli en augustus wordt geoogst en gegeten.

Spitskool is een gezonde groentesoort. De kool is rijk aan onder andere kalium, calcium, foliumzuur en bevat vitamine C.

Gebruik

Spitskool heeft een zachte malse smaak. Maak de spitskool goed schoon door de kool te wassen in ruim water. Vervolgens snijd je de kool in de lengte door, en verwijder je de buitenste bladeren en de stronk. Wat er over blijft kan rauw gegeten worden. Bijvoorbeeld (geraspt) door een verse salade met wortel, appel en maïs. Roerbak de spitskool met ui en kerriepoeder of kies voor een pittiger gerecht door de kool te roerbakken met Spaanse pepers, sojasaus en cashewnoten. Gekookte spitskool is lekker door de aardappelpuree of om zelf gado-gado mee te maken.

Bewaren

Spitskool bewaar je maximaal een week in de koelkast.

Beschikbaarheid

Jaarrond