Pompoen

De pompoen is een groentesoort en familie van de komkommer en de meloen. 10.000 jaar geleden werden pompoenen al verbouwd en gegeten in Midden- en Zuid-Amerika. Pas in de 16e eeuw kwam de pompoen voor het eerst naar Europa waar ze nog lange tijd vooornamelijk gebruikt worden al decoratie. De laatste jaren word de pompoen ook steeds meer gegeten.

De oranje Hokkaido pompoen is de meest bekende pompoensoort. Daarnaast teelt de pompoenteler van Fossa Eugenia, Tielen Groenteproducties, ook de flespompoen, de butternut. Pompoenen bevatten veel vezels die zorgen voor een goede werking van je darmen. Ook bevatten ze betacaroteen wat weer goed is voor je ogen en je huid.

Gebruik

De Indianenvolkeren in het zuiden van Amerika waren waarschijnlijk de eersten die pompoen op de menukaart zetten. Tegenwoordig zijn traditionele gerechten zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood overgewaaid naar Europa. Roerbak pompoen eens in olie, samen met tomaat en spinazie of verwerk het in een hartige taart. In een Indiase curryschotel komt de smaak van pompoen ook goed tot zijn recht. Ook de pompoenbloemen zijn eetbaar. Deze kun je in een laagje deeg rollen voordat je ze frituurt. De zaadjes van de pompoen kun je roosteren en dan door salades mengen of als borrelhapje op tafel zetten.

Bewaren

Zolang de pompoen nog niet is aangesneden , bewaar je deze op een koele en droge plek, niet kouder dan 8 ºC. Op die manier zijn ze tot twee maanden houdbaar. Gesneden stukken pompoen bewaar je maximaal vijf dagen in de koelkast verpakt in vershoud- of aluminiumfolie.

Beschikbaarheid

Hokkaido pompoen groen en oranje, Halloween pompoen, mini Muskat en Spagetti pompoen: augustus t/m december
Flespompoen (Butternut): augustus t/m januari