Paprika

De paprika is officieel een eenjarig vruchtgewas dat afkomstig is uit Midden en Zuid-Amerika. De naam paprika is ontstaan in Hongarije waar het pepertje betekent. Paprika is een zoete variant van de peper. We kennen ze in verschillende vormen en kleuren. Zo heb je langwerpige en ronde paprika’s, in de kleuren geel, groen, rood en oranje.

Alle paprikasoorten worden eerst groen voordat ze hun uiteindelijke kleur krijgen. Alle groene paprika’s zijn overigens wel gewoon eetbaar. Zodra ze rijp worden en van kleur veranderen, verandert ook de smaak. Rode en gele paprika’s zijn bijvoorbeeld zoet van smaak, terwijl de groene paprika een meer bittere smaak heeft.

Paprika in de keuken

Paprika’s bevatten veel vitamine C. Van de gekleurde paprika’s, en met name de rode, wordt gezegd dat ze goed zijn voor je algemene weerstand, je bloedvaten en je botten. Je kunt er gelukkig dan ook alle kanten mee op in de keuken. Je kunt paprika’s rauw eten en ze geven een lekkere frisse smaak aan salades. Je kunt paprika’s ook koken, verwerk ze bijvoorbeeld in een stamppot of maak er soep van. Daarnaast zijn ze heel geschikt om te roerbakken. In de zomer is paprika erg smaakvol aan een spies tussen vleesstukjes. Even op de barbecue en smullen maar!

Bewaren

Paprika bewaar je buiten de koelkast op een koele plek tussen de 12 en 15 °C. Hier blijven ze een week goed. Paprika die eerst gegaard of geblancheerd is, is tot drie maanden houdbaar in een goed afgesloten bakje of zakje.

Beschikbaarheid

Maart t/m november