Lente-ui

De lente-ui is een lookgewas en behoort tot de Allium-familie. Er bestaan wel 600 verschillende soorten lente-ui. Het is dan ook niet vreemd dat dit lookgewas onder veel namen bekend is. Zo worden lente-uitjes ook wel eens sla-uien, pijpajuinen, stengeluien of schanulekes genoemd.

Veel mensen kennen de lente-ui ook als de bosui. Maar, de bosui is eigenlijk een lente-ui die later gerooid wordt. Lente-uitjes lijken daarentegen een beetje op een mini-prei, de smaak is zacht en wordt ook wel eens vergeleken met de smaak van prei.

Lente-uitjes bevatten veel mineralen en staan bekend om hun gunstige invloed op botten, spieren en tanden.

Lente-ui in de keuken

Lente-uitjes hebben een zachte uiensmaak en kunnen gekookt, maar ook rauw worden gegeten. Je vindt lente-ui veel terug in Aziatische roerbakgerechten, maar ze zijn ook een goede toevoeging in (kalfs)vlees-, kip- en eierengerechten. Lente-ui is ook goed te gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld salades, ragouts en soepen.

Bewaren

In de zomer bewaar je lente-ui tot maximaal twee weken in de koelkast. In de winter voldoet een droge en koele plaats in huis. Lente-ui leent zich helaas niet echt om in te vriezen, omdat bij de ontdooiing de stengels en bladeren slap worden.

Beschikbaarheid

Mei t/m november