Frambozen

Frambozen behoren officieel tot de rozenfamilie. De eerste teelt vond plaats in de Middeleeuwen. Tegenwoordig zien we de framboos in heel Europa vaak in het wild in het bos en langs bosranden.

Hoewel frambozen echte zomervruchten zijn, onderscheiden we zomerframbozen en herfstframbozen. Ook kennen we twee kleurvarianten; de rode en de gele framboos. Beiden hebben een heerlijk diepe, zoete smaak.

Frambozen zitten vol vitamine B en hebben een hoge concentratie anti-oxydanten. Frambozen werken astma-verlichtend, ze zouden eczeem verminderen, ze stimuleren de doorbloeding en verlagen koorts.

Framboos in de keuken

Frambozen zijn zacht en daardoor erg geschikt om te pureren en in sauzen te verwerken. Maak eens een frambozensorbet, -jam, -smoothie of –gebaksvulling. Frambozen smaken ook heerlijk in combinatie met andere bosvruchten, zoals aardbeien en bosbessen. En bak frambozen eens mee in een omelet of in een pannenkoek. Of maak je eigen frambozencompote om te serveren bij vlees- en wildgerechten.

Bewaren

In de koelkast bewaar je frambozen slechts twee dagen. Maar je kan dit fruit prima invriezen. Frambozen zijn ingevroren tot wel een jaar houdbaar.

Beschikbaarheid

April t/m november