Courgette

Courgettes komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Mexico. Pas rond de 16de eeuw kwam de courgette naar Europa. Dit gewas behoort net als de augurk, komkommer en de pompoen tot de Cucurbitaplant. Courgettes worden ook wel zomerpompoenen genoemd.

In Europa oogsten we ze meestal jong en zogenaamd onrijp. Zou je ze laten doorgroeien dan kunnen ze net zo groot worden als pompoenen. In Nederland kennen we vooral de groene courgettes, maar er bestaan ook gele en witte varianten. Aan de plant groeien gele bloemen die een lust zijn voor het oog.

De telers van Fossa Eugenia telen naast groene ook gele courgettes en bolcourgettes.

Courgette in de keuken

Courgettes hebben over het algemeen een redelijk neutrale smaak waardoor je ze aan veel gerechten kunt toevoegen. Je kunt courgettes rauw, gekookt of gebakken eten compleet met schil. Wanneer je hem bakt, wordt de smaak iets zoeter. Wil je meer smaak toevoegen aan deze groente? Bak hem in olijfolie samen met wat knoflook. Dit wordt veel gedaan in de Mediterrane keuken.

Ook kun je courgette in plakjes snijden en in folie op de barbecue leggen, of op een pizza, of smeer de schijfjes in met olijfolie en leg ze op de grill. Roerbakken kan ook, en courgette smaakt heerlijk in een ovenschotel.

Verkrijgbaarheid

Juni t/m oktober